Враца, България

Награда "Карл Велики" за младежи

  14:30, 14 Mar 09

Награда "Карл Велики" за младежи:

срокът за участие е удължен до 16 февруари

Срокът за кандидатстване за второто издание на наградата "Карл Велики" за младежи е удължен до 16 февруари 2009 г., което ще даде възможност на повече кандидати да участват. Процедурата за кандидатстване е лесна.

Наградата "Карл Велики" за младежи е предназначена за млади хора на възраст между 16 и 30 години, които участват в проекти, подпомагащи разбирателството между народите на различни европейски държави.

Тази награда се връчва от Европейския парламент и от Фондацията за международната награда "Карл Велики" в гр. Аахен. Победителите ще получат финансиране от 2 000 до 5 000 евро за съществуващи проекти, които подпомагат укрепването на усещането за обща европейка идентичност и сътрудничество. Представителите на най-добрите проекти от всяка една от 27-те държави-членки на ЕС ще бъдат поканени на 19 май 2009 г. в гр. Аахен (Германия), за да участват в церемонията по връчването на наградата.

Печелившите проекти подкрепят разбирателството в Европа и на международната сцена и служат като модел за младите хора в Европа. Организаторите търсят в частност практически примери на живеещи заедно европейци. Проектите може да са насочени към организирането на младежки мероприятия, младежки обмен или интернет проекти с европейско измерение.

Миналата година унгарският проект "Студенти без граници" бе удостоен с първата награда "Карл Велики" за младежи. Благодарение на този проект ежегодно стотици студенти от Румъния, Словакия, Унгария, Украйна и други страни се събират в работни групи за обучение по лидерство по европейски въпроси. С втора и трета награди бяха удостоени проекти от Великобритания и от Гърция.

Лесни за попълване формуляри за участие на 22 езика, включително и на български, могат да бъдат изтеглени от интернет адрес http://cyp.adagio4.eu/view/bg

Новият срокът за кандидатстване е до 16 февруари 2009 г.